suncemojemalo
Online
Ukupno je: 2 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 2 gostiju.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Meningitis

Go down

Meningitis

Postaj  Tanja on sri sij 13, 2010 10:10 am

Meningitis je vrlo ozbiljna bolest, pa je za roditelje jako važno da razumiju simptome i da znaju kada treba potražiti liječničku pomoć. U nastavku prenosimo tekst o meningitisu koji će vam reći što je meningitis; koji su simptomi; kako procijeniti da li ga vaše dijete može imati; kada se zabrinuti (a kada ne brinuti); kada potražiti hitnu liječničku pomoć te kako se meningitis dijagnosticira i liječi.
ŠTO JE MENINGITIS?
Meningitis je infekcija moždane ovojnice i tekućine koja prekriva mozak i leđnu moždinu. Infekcija se može proširiti na tkivo mozga te izazvati oštećenje mozga.
ŠTO UZROKUJE MENINGITIS?
Dva su osnovna uzroka I, prema tome, tipa meningitisa:
Virusni meningitis – postoji nekoliko virusa koji mogu izazvati virusni meningitis. Imena tih virusa nisu važna. Ovaj tip meningitisa se NE LIJEČI antibioticima. To je sezonska bolest, većina slučajeva se pojavljuje tijekom ljeta i rane jeseni. Može biti podjednako bolan kao bakterijski meningitis, ali obično nije tako ozbiljan i ne prijeti oštećenjima u istoj mjeri kao bakterijski meningitis.
Bakterijski meningitis – uzrokuje ga nekoliko različitih bakterija. Pneumococcus i E. Coli su uobičajene kod beba i djece. Meningococcus je uobičajena kod studenata u domovima i vojnog osoblja. Liječe se antibioticima intravenozno, ali ponekad uzrokuju oštećenje mozga čak i kada liječenje počne rano. Postoji novo cjepivo nazvano Prevenar kojim se danas bebe cijepe radi prevencije Pneumococcusa. Također postoji cjepivo za studente protiv Meningococcusa i cjepivo protiv Haemophilusa influenzaeB(djeca u dobi od 2 mjeseca do 4 godine). Cijepljenje kod nas još nije obvezatno, ali je dostupno.

ŠTO JE MENINGITIS LEĐNE MOŽDINE (spinalni meningitis)?
Ovo je pogrešan termin. Meningitis pogađa i mozak i leđnu moždinu u isto vrijeme. Ne može se imati meningitis samo leđne moždine – može se imati samo meningitis. Dakle, meningitis leđne moždine i meningitis su jedno te isto.

KOJI SU GLAVNI SIMPTOMI MENINGITISA?
* Povišena temperatura – obično vrlo visoka, preko 39.4 st C
* Jaka glavobolja – to nije obična glavobolja. Vrlo je bolna, a uzrokovana je jakom upalom moždane ovojnice.
* Povraćanje – nadražaj mozga uzrokuje stalno povraćanje (više od dva do tri puta).
* Bol u vratu i ukočenost vrata – to se ne odnosi na jaku grlobolju s prednje strane vrata. Odnosi se na jaku bol sa stražnje strane vrata. Pogled na vlastiti trbuh (istezanje stražnje strane vrata) uzrokovat će jaku bol. Neka djeca će odbiti i pogledati prema dolje; držat će vrat čvrsto ukočen. To se događa zato što je ovojnica leđne moždine povezana s moždanom ovojnicom. Kada se inficira, ovojnice se od upale rastežu, pa pogled prema dolje uzrokuje jaku bol.
* Fotofobija – to znači da svjetlo bolno smeta očima. Dijete s meningitisom neće htjeti pogledati u svjetlo, pogotovo jako sunčano svjetlo.
* Kod beba nećete moći utvrditi ukočenje vrata, jer nisu u mogućnosti to kazati. Znakovi ozbiljne infekcije, uključujući meningitis kod beba, su slijedeći: jaka razdražljivost koju je nemoguće smiriti i / ili letargija (beba je mlitava, beživotna, neće otvoriti oči niti se fokusirati na roditelje)

KAKO USTANOVITI POSTOJI LI MOGUĆNOST MENINGITISA KOD DJETETA? KADA BRINUTI, A KADA NE BRINUTI?
* Ako dijete ima svih 5 gore navedenih simptoma, ne gubite vrijeme zovući svog pedijatra. IDITE ISTOG ČASA U HITNU SLUŽBU!
* Ključni simptom je bol u vratu i ukočenje vrata. Ako vaše dijete ima ukočen i bolan vrat te jedan ili više gore navedenih simptoma, idite liječniku i zahtijevajte da vas primi odmah. S druge strane, ako vaše dijete NEMA ukočen i bolan vrat, a ima ostale simptome, mogućnost meningitisa je manja.
* Ako je glavobolja vrlo, vrlo jaka, dijete ima povišenu temperaturu i povraća, ali vrat nije ukočen i bolan, treba se ipak, za svaki slučaj, javiti liječniku.
* Povišena temperatura je gotovo uvijek prisutna kod meningitisa. Ako vaše dijete ima glavobolju, ali nema povišenu temperaturu i nema ukočen i bolan vrat, možete biti sigurni da nije u pitanju meningitis.
* Glavobolja, povišena temperatura i povraćanje, bez ukočenog i bolnog vrata, su navjerojatnije simptomi gripe.
* NAJVAŽNIJE – ako niste sigurni, posjetite liječnika.
A ŠTO JE SA SLUČAJEVIMA KADA JE MENINGITIS UZROKOVAO SMRT, JER JE LIJEČNIK MISLIO DA JE U PITANJU GRIPA?
Nažalost, to se povremeno dešava. U vrlo ranim stadijima, meningitis može djelovati kao gripa. A obzirom da je gripa tako česta, ne može se raditi punkcija leđne moždine svakoj osobi sa simptomima gripe. Zato je važan detaljan pregled vrata i kičme, da se utvrdi da li su bolni i ukočeni.
KAKO SE MENINGITIS ŠIRI?
Prenosi se kontaktom sa slinom zaražene osobe, npr. preko kašlja ili upotrebom jedaćeg pribora ili čaše.
KAKO SE MENINGITIS DIJAGNOSTICIRA?
iječnik će ispitivati slijedeće simptome:

* Ukočeni vrat – kao što je opisano u gornjem tekstu
* Fotofobija – kao što je opisano u gornjem tekstu
* Jak bol u kralježnici kada se noge i koljena privuku prsnom košu – taj pokret rasteže upaljenu ovojnicu leđne moždine
* Letargija ili jaka razdražljivost kod beba

Liječnik će uzeti u obzir rezultate takvog ispitivanja, kao i simptome koje je dijete pokazalo kod kuće, što roditelj treba opisati. Ukoliko zaključi da postoji mogućnost meningitisa, preporučit će punkciju leđne moždine. Punkcija leđne moždine je jedina metoda dijagnosticiranja meningitisa.
Punkcija leđne moždine– niti jedan roditelj ne želi da njegovo dijete iskusi punkciju leđne moždine. Pomisao na zabadanje igle u leđnu moždinu djeteta je strašna. Mnogi roditelji se boje da će izazvati paralizu. Svatko poznaje nekoga tko je čuo o nekome tko je ostao paraliziran nakon punkcije leđne moždine.
Budite sigurni da je punkcija leđne moždine, s liječnickog gledišta, u stvari, vrlo jednostavan postupak. Svaki liječnik ih napravi nekoliko desetina tijekom specijalizacije. Liječnici u hitnoj službi izvedu i preko 100 na godinu. Upitajte liječnika koliko ih je napravio.
Zašto se radi punkcija leđne moždine, a ispituje se infekcija mozga?
Zato što tekućina koja prekriva mozak i teče kroz njega, teče i u leđnu moždinu, pa tekućina u leđnoj moždini odražava što se događa s mozgom.
Kako izgleda postupak punkcije leđne moždine:
* Na kožu na donjem dijelu kralježnice se stavi lokalni anestetik, injekcijom ili kremom.
* Koža se dobro očisti, da bude sterilno.
* Beba ili malo dijete se polegne na bok, sklupča i medicinska sestra ga čvrsto drži. Veća djeca i odrasli mogu sjediti.
* Igla se uvodi kroz kožu i kroz širok prostor između kralježaka. Igla NE prolazi kroz kost.
* Igla sporo napreduje, dok ne prođe kroz ovojnicu spinalnog kanala i do tekućine koja obavija leđnu moždinu. Slijedi dio koji većina roditelja ne zna. Igla NE ide u leđnu moždinu gdje se nalaze živci. Leđna moždina završava na otprilike tri četvrtine leđa, gledano odozgo. Donja četvrtina kralježnice sadrži rezervoar tekućine. Stoga ne morate brinuti o paralizi.
* Tekućina će poteći kroz iglu i uzorak će biti poslan u laboratorij. Kada se igla izvadi, otvor se vrlo brzo zatvara.
Zvuči bolno? Ako se dà dobra anestezija na početku, vrlo malo boli. Najveći problem za djecu je što se ne smiju micati i što ih se čvrsto drži tijekom postupka.

TESTIRANJE DA SE UTVRDI TIP MENINGITISA
Tekućina izvađena iz kralježnice se testira na nekoliko načina:
* Hitni rezultati - laboratorij može odrediti unutar 1 sata da li ima leukocita u tekućini. Ako ima, onda se radi o meningitisu.
* Rezultati unutar 24 – 27 sati: toliko vremena treba da se utvrdi radi li se o bakteriji ili virusu.
* Rezultati unutar 4 sata – neki laboratoriji mogu utvrditi prisustvo virusa ili bakterija unutar 4 sata, ali ti rezultati nisu tako pouzdani kao oni dobiveni u razdoblju od 24 – 27 sati.
* Rade se još neki testovi, koji izlaze iz okvira ove teme.
KAKO SE MENINGITIS LIJEČI?
Ako se radi o virusnom meningitisu, antibiotici neće pomoći. Daju se lijekovi protiv bolova i protiv upale.
Bakterijski meningitis se liječi antibioticima, intravenozno, u trajanju od 10 do 14 dana.
Kako se ne može znati o kojem tipu meningitisa se radi dok ne prođe 24 – 27 sati, neki liječnici odmah počinju liječenje antibioticima, za slučaj da se pokaže kako je u pitanju bakterijski meningitis.
OŠTEĆENJE MOZGA KAO POSLJEDICA MENINGITISA
Većina ljudi preboli meningitis bez posljedica. To je pogotovo slučaj kod virusnog meningitisa.
Kada ima posljedica, najčešća je gubitak sluha. Ostala oštećenja, kao slabljenje ili gubitak funkcije živaca su rijeđe.

UPOZORENJE:

BEZ OBZIRA NA TO KOLIKO TOGA STE SAZNALI O MENINGITISU ČITAJUĆI OVAJ TEKST, AKO MISLITE DA BI VAŠE DIJETE MOGLO IMATI MENINGITIS - OBAVEZNO SE ŠTO PRIJE OBRATITE LIJEČNIKU ILI ODVEDITE DJETE U HITNU SLUŽBU.

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.