suncemojemalo
Online
Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Povišena tjelesna temperatura

Go down

Povišena tjelesna temperatura

Postaj  Tanja on sri sij 13, 2010 9:46 am

Koliko je vrućica opasna?
Vrućica sama po sebi najčešće nije opasna. Veliki broj roditelja misli da svaka vrućica kod djeteta predstavlja ozbiljnu bolest. Međutim, to nije istina. Vrućica je normalna i zdrava reakcija tijela na bolest. Povišena temperatura znak je da se tijelo bori s infekcijom i da imunološki sustav funkcionira.
Isto tako, treba znati da normalna tjelesna temperatura varira od osobe do osobe. Temperatura zdravog novorođenčeta mijenja se tijekom dana. Najniža je ujutro, a najviša kasno poslijepodne. Ponekad dijete koje nije bolesno može imati povišenu temperaturu. Uzrok tome može biti visoka vanjska temperatura ili činjenica da ste dijete pretoplo obukli. U ovakvim situacijama, skinemo li dio odjeće s djeteta ili ga premjestimo u hladniju prostoriju, temperatura će se spustiti za nekih 15 do 20 minuta.

Raspon tjelesne temperature koji se može izmjeriti kod novorođenčadi:
NORMALAN RASPON:
- Rektalna temperatura -od 36.8 - 38 Celzijevih stupnjeva
(98.2 -100.4 Fahrenheitovih stupnjeva)
- Aksilarna(pazušna) temperatura - od 36 - 37.2 Celzijevih stupnjeva
(97 - 99 Fahrenheitovih stupnjeva)
BLAGO POVIŠENA TEMPERATURA:
Rektalna temperatura -iznad 38.2 Celzijevih stupnjeva
(100,6 Fahrenheitovih stupnjeva)
- Aksilarna temperatura - iznad 37.4 Celzijevih stupnjeva
(99.4 Fahrenheitovih stupnjeva)
VISOKA TEMPERATURA:
- Rektalna temperatura -iznad 39.8 Celzijevih stupnjeva
- Aksilarna temperatura -iznad 39 Celzijevih stupnjeva

Sredstva za mjerenje tjelesne temperature:
Živin toplomjer Pretpostavlja se da je ovaj najstariji način mjerenja tjelesne temperature ujedno najefikasniji i najprecizniji. Međutim, djetetu koje plače i opire se, ponekad je vrlo teško temperaturu izmjeriti ovim putem. Ako ste ipak odlučili pokušati, probajte toplomjer namjestiti što dublje ispod pazuha djeteta i držati ga barem pet minuta. Prije korištenja, toplomjer treba protresti, kako bi se živa u njemu spustila ispod 37 Celzijevih stupnjeva (98 Fahrenheitovih stupnjeva). Toplomjer uvijek držite na sigurnom mjestu. Nikad ne pokušavajte toplomjer zagrijavati u vrućoj vodi ili na plamenu, kako ne bi došlo do prsnuća stakla i istjecanja žive.
Ušni toplomjer Ovo je najlakša i najbrža metoda mjerenja temperature, međutim može biti dosta nepouzdana. Može se dogoditi da toplomjer pokazuje drugačiju temperaturu izmjerenu u jednom uhu nego što pokazuje u drugom. Ako niste sigurni u vjerodostojnost izmjerene temperature, možete je provjeriti mjereći živinim ili, još bolje, digitalnim toplomjerom.

Rektalni živin toplomjer. Rektalni toplomjer ima zaobljen vrh, a može se koristiti i za mjerenje temperature ispod pazuha. Međutim, ova metoda mjerenja temperature trebala bi biti korištena samo u razdoblju od rođenja pa do navršena tri mjeseca života. Rektalno mjerenje temperature u ovom je periodu najpouzdanije.
Digitalni toplomjer Ova vrsta toplomjera može se koristiti za oralno, aksilarno (pazušno) i rektalno mjerenje temperature. Digitalnim toplomjerom informaciju o tjelesnoj temperaturi dobijemo puno brže nego što je dobijemo mjereći živinim toplomjerom. I kod digitalnog toplomjera može doći do malih odstupanja prilikom prikaza visine tjelesne temperature.
Vrlo je važno naglasiti da, ako mjerite temperaturu rektalno, toplomjer morate prvo dezinficirati tamponom ili komadićem vate namočenim u alkohol i isto učiniti nakon upotrebe. Pripazite da u rektum stavljate samo vršak toplomjera i dobro pazite na pokrete djetetovih nožica. Opiranjem nogu može se dogoditi da toplomjer uđe preduboko u rektum te ga ozlijedi. Iako je ovo najpouzdanija metoda mjerenja temperature kod dojenčadi, najbolje je djecu što prije naučiti na aksilarno mjerenje temperature.

Mogući uzroci povišene tjelesne temperature
Važno je naglasiti da blago povišenu tjelesnu temperaturu nije potrebno skidati. Blago povišena temperatura je dobra pomoć organizmu u borbi protiv infekcija. Skidajte temperaturu jedino onda kad primijetite da djetetu stvarno smeta. Pratite djetetovo ponašanje i odstupanja od uobičajenog ponašanja. Opće stanje vašeg djeteta i njegovo ponašanje bit će vam najbolji pokazatelj ozbiljnosti situacije. Pokušajte se što više pozabaviti djetetom umjesto temperaturom.

Tri najčešća razloga pojavljivanja temperature su:

1. Virusna infekcija
Virusna infekcija je najčešći uzrok povišene temperature kod djece. Virusi u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju veću opasnost. Najbolje je ovakvu vrstu infekcije pustiti da prođe sama od sebe. Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija. Budući da pretjerano korištenje antibiotika može biti štetno, dobro se posavjetujte s liječnikom ako dijete ima virusnu infekciju, pogotovo ako liječnik ima namjeru prepisati antibiotik.
2.Bakterijska infekcija
Pod ovakvu vrstu infekcija spadaju: upala uha, upala mokraćnog mjehura, pneumonija i upala grla izazvana streptokokom. Bakterijske infekcije liječe se antibioticima.
3.Rast zubića
Rast zubića može izazvati povišenu tjelesnu temperaturu, ali nikada višu od 38.4 Celzijevih stupnjeva (101 Fahrenheitovih stupnjeva). Uzrok povišenoj temperaturi kod rasta zubića više je povezan s činjenicom da dijete u tom periodu dosta predmeta stavlja u usta. Tim putem, dijete može lakše "pokupiti" razne vrste virusa, a ponekad i bakterije.

Lijekovi za skidanje temperature
Kao što je već rečeno, blago povišenu tjelesnu temperaturu ne treba skidati jer ona povećava šansu za preživljavanje, smanjuje se virulencija i rast nekih bakterija. Lijekovi za snižavanje temperature mijenjaju prirodni tijek vrućice i eliminiraju njeno dijagnostičko značenje.

Paracetamol sirup
Počnite ga davati ako je tjelesna temperatura iznad 38.5 Celzijevih stupnjeva. 5 mililitara sirupa sadrži 120 miligrama paracetamola. Djelovanje sirupa započet će nakon 45 do 60 minuta, a trebao bi djelovati oko četiri sata.

· Djeca od 3. mjeseca do 1. godine uzimaju pola doze, tj. 2.5 ml, 4 - 6 dnevno

· Djeca od 1. do 2. godine uzimaju 5 ml, 4 - 6 puta dnevno

· Djeca od 2. do 4. godine uzimaju 1 ½ dozu ili 7.5 ml, 4 - 6 puta dnevno
Paracetamol supozitorij (čepići)
Čepići su vrlo efikasni kod male djece kojoj je teško dati sirup za skidanje temperature. Primjenjuje se i kod djece koja povraćaju pa zbog toga niste u mogućnosti dati im sirup. Doziranje je isto kao i kod davanja Paracetamol sirupa. Čepići imaju prednost nad sirupom jer brže skidaju temperaturu. Moguće ih je lomiti i na taj način dati djetetu predviđenu dozu.
Ibuprofen
Spada u kategoriju novijih lijekova za skidanje temperature. Dosta je efikasan kad su u pitanju visoke temperature. Skida temperaturu brže, a rok djelovanja mu je duži nego kod Paracetamola. Može se davati svakih 6 sati. U skorije vrijeme, njegovo korištenje odobreno je i za bebe starije od dva mjeseca. Odobrena doza je 10 mg po kilogramu tjelesne težine. Počinje djelovati 30 minuta nakon uzimanja, a trebao bi djelovati najmanje 6 sati.
Bebama mlađim od tri mjeseca ne smiju se davati nikakvi lijekovi za skidanje tjelesne temperature, ukoliko se prije toga niste konzultirali sa liječnikom. Djeci mlađoj od 12 godina nikada nemojte davati Aspirin i Andol kako ne bi došlo do pojave Reyova sindroma. To je rijetka, ali vrlo ozbiljna komplikacija koja može pratiti virusne bolesti u slučaju davanja jednog od ta dva lijeka. Posljedica može biti gubitak svijesti, a u težim slučajevima i koma.
U zadnje vrijeme dosta se primjenjuju alternativni načini skidanja temperature. Jako su popularni homeopatski pripravci. Trenutno se na tržištu mogu pronaći homeopatske kuglice za bebe i djecu pod nazivom Belladona (proizvođač: Homeolab), koje isto tako efikasno skidaju temperaturu .
Uz davanje lijekova za skidanje visokih temperatura, preporučljivo je i kupati dijete. Napunite kadu mlakom, ne hladnom vodom i stavite dijete u vodu. Lagano spužvicom močite dijelove tijela koji nisu pod vodom. Ovakva kupanja bi, u pravilu, trebala trajati najmanje 15 minuta, pogotovo ako se radi o visokim temperaturama.
Potrudite se da dijete uzima što više tekućine. Ako dojite dijete, dojite ga što češće. Na taj način, ne samo da unosi tekućinu u organizam, nego unosi i hranu koja jača organizam i pomaže mu u borbi protiv infekcije. Pripazite da je dijete lagano obučeno. Ako spava, treba ga prekriti samo laganom plahtom. Pretjerano utopljavanje samo povećava tjelesnu temperaturu, a stari mitovi o tome kako se treba što toplije umotati da bi temperatura spala nisu istiniti. Temperaturi treba omogućiti da napusti tijelo, a ne je forsirati da se zadržava u njemu.
Kada zvati liječnika?
Pozovite liječnika odmah, ako je dijete:

- Mlađe od tri mjeseca i ima temperaturu višu od 38.4 Celzijeva stupnja (101 Fahrenheitova stupnja). Dijete ove dobi zahtijeva hitnu liječničku intervenciju. Nemojte davati lijekove za snižavanje temperature jer tako samo možete otežati dijagnosticiranje. Najbolje bi bilo, kod ovako male djece, temperaturu utvrditi rektalnom metodom jer je najpouzdanija.
- Ako u bilo kojoj životnoj dobi dijete ima temperaturu višu od 40 Celzijevih stupnjeva (104 Fahrenheitova stupnja) koju ne uspijevate skinuti na raspon od 38.3-38.9 Celzijevih stupnjeva (101-102 Fahrenheitova stupnja).
- Ako mislite da je dijete dehidrirano. Simptomi dehidracije su upale oči, plakanje bez suza, suha usta, suviše uvučena fontanela i suhe pelene.
- Ako je dijete previše nemirno i jednostavno vam ne polazi za rukom da ga umirite. Pod ovim se podrazumijeva dijete koje, npr. plače satima bez prestanka.
- Ako sumnjate na meningitis. Simptomi meningitisa su visoka temperatura, ukočen vrat i bol u stražnjem dijelu vrata, povraćanje, glavobolja i osjetljivost na svjetlost. Ako kod djece koja boluju od meningitisa pokušate saviti vrat, tj. bradom dodirnuti prsa, to vam, zbog ukočenosti vrata, neće poći za rukom.
- Dijete je neuobičajeno pospano i teško ga je održati budnim.
- Dijete ima poteškoće s disanjem ili diše ubrzano.
- Dijete razvija purpurni osip.
- Općenito, ako izgleda veoma bolesno.

BEZ OBZIRA NA SVE NAVEDENO, AKO IMATE OSJEĆAJ DA NEŠTO NIJE U REDU I AKO MISLITE DA JE DIJETE OZBILJNO BOLESNO, ODMAH SE OBRATITE LIJEČNIKU!

Tekst prevela i prilagodila: Natasa Sabo Kling
Izvor: www.kidshealth.org

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.