suncemojemalo
Online
Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Omiljeni i zdravi voćni obroci

Go down

Omiljeni i zdravi voćni obroci

Postaj  Tanja on sub sij 09, 2010 5:59 am

Voće je nezamjenjivi izvor dragocjenih tvari za dječji organizam. Osim što je ukusno, gasi i žeđ. Jabuka, kruška i banana su vrste voća koje su zbog svog slatkog okusa posebno prikladne za djecu.
S nutritivnog gledišta voće možemo podijeliti u tri vrste:
Mesnato - sočno, s puno pulpe kao što su kruške, jabuke, marelice, breskve, agrumi, jagode - može se nazvati i voćem u užem smislu riječi. Donosi umjerenu količinu kalorija na 100 grama: od 11 kcal - limun, do 70 kcal kao mandarina ili slatka kruška. Voće je važno s gledišta prehrane zbog unosa važnih elemenata kao što su vitamini, mineralne soli i karotenoidi (prirodne boje koje djeluju kao antioksidanti - čuvaju stanicu od oštećenja i starenja).
Brašnasto kao primjerice kestenje, koje je vrlo kalorična namirnica jer sadrži oko 40% ugljikohidrata, a manju količinu bjelančevina i masti (oko 3% i 1.5%).
Uljasto kao što su orasi, lješnjaci, bademi i kikiriki. Ove vrste voća u širem smislu riječi sadrže značajnu količinu nezasićenih masnoća, znači onih koje su "dobre" za organizam, pridonose većoj elastičnosti stanične membrane pomažući na taj način njihovu funkcionalnost, posebice starenje mozga.

Korisna svojstva
Na jelovniku djeteta obrok voća je neophodan jer je najbolji izvor betakarotena koji organizam pretvara u vitamin A, vitamin C, mineralnih soli i vlakana koja su važna za dobru funkciju crijeva. Za vrijeme toplih ljetnih mjeseci voće mora biti na djetetovom jelovniku jer zbog sadržaja znatne količine vode i mineralnih soli pomaže rehidraciji organizma (nadoknada vode, ali i soli). Da bi se održala stalna temperatura tijela kada je vani vruće, organizam ima svoje mehanizme, a jedan od tih je znojenje koje pomaže hlađenju. No znojenjem se gubi voda i mineralne soli koje treba nadoknaditi. Vitaminima, mineralima i vlaknima treba dodati i karakteristična organoleptička svojstva kao što su boja, miris, okus i konzistencija, zbog čega djeca rado uzimaju ovu namirnicu, koja je često omiljeni obrok.

VITAMINI
* Tvari korisne za mnoge funkcije organizma i neohodne kako za rast stanica i tkiva, tako i odvijanje metaboličkih procesa u stanici, ali i za asimilaciju osnovnih prehrambenih tvari - bjelančevina, masti i šećera.
* Vitamini topivi u vodi - hidrosolubilni kao npr. vitamin C (agrumi, jagode, šumsko voće). Budući da su topivi u vodi, organizam ih ne mora "prerađivati", odmah ih koristi, a ako su u suvišku, izluči ih putem bubrega, mokraćom. Ova vrsta vitamina mora se svakodnevno unositi hranom - organizam nema pričuva.
* Druga skupina vitamina su oni topivi u mastima - liposolubilni, a kao primjer je betakaroten, preteča vitamina A (marelice, kaki, breskve, dinje) i vitamin E, kojeg sadrži tzv. masno voće (orasi, bademi, lješnjaci). Vitamini iz ove skupine (u koju još spadaju vitamini D i K) odlažu se u masnom tkivu organizma i služe kao pričuva i koriste se kada je to potrebno. Vitamini iz jedne i druge skupine su antioksidanti. Naročito značajno mjesto tu zauzima betakaroten koji je bitan za zdravlje kože, očiju i sluznica.
* U ljetnom razdoblju betakaroten je važan u izlaganju kože djelovanju sunca (koje pomaže u stvaranju vitamina D u koži, važnog za zdravlje i rast kostiju) jer djetetova koža mora biti zaštićena, a vitamin A ima upravo zaštitnu ulogu u očuvanju ovog nadasve važnog organa, koji je vidljivi pokazatelj i odraz zdravlja cijelog organizma.
* U voću, posebice agrumima (limun, naranče, mandarine, grejp), zatim u kiviju i jagodama pravo je bogatstvo vitamina C. Ovaj vitamin jača prirodnu obranu organizma, tj. imunitet, ima značajnu ulogu u zaštiti stanične membrane, u cijeljenju rana (stvaranje ožiljaka) i apsorpciji željeza preko crijevne sluznice.

VODA
* Voće sadræi 80 do 90% vode i dragocjeno je kao namirnica koja pridonosi održanju ravnoteže vode u djetetovom organizmu.
* Voda je bitna za odvijanje svih biokemijskih procesa u organizmu i služi kao sredstvo prijenosa prehrambenih tvari, za izbacivanje štetnih nusprodukata metabolizma (mokraća, stolica) te održanju tjelesne temperature.
* Tijekom ljetnih mjeseci pridonosi hidrataciji dječjeg organizma, tj. ponovnoj nadoknadi tekućine izgubljene znojenjem, kada je vanjska temperatura visoka.
* Tijekom ljetnih mjeseci pridonosi hidrataciji dječjeg organizma, tj. ponovnoj nadoknadi tekućine izgubljene znojenjem, kada je vanjska temperatura visoka.

MINERALNE SOLI
* Radi se o tvarima koje su organizmu potrebne u malim količinama (mikronutrijenti), ali imaju neobično veliku važnost za zdravlje i odvijanje važnih funkcija. Moraju se svakodnevno unositi hranom jer sudjeluju u metaboličkim procesima i gube se iz tijela mokraćom, stolicom, znojenjem, a organizam ih ne može sam proizvoditi.
* Voće kao banane, kivi i marelice bogat su izvor kalija, staničnog minerala koji je neophodan u održanju ravnoteže vode i soli, a pomaže u funkciji živaca i mišića (repolarizacija stanične membrane).Ovaj mineral je od velike važnosti za najmanje jer je održanje ravnoteže vode i soli u ranoj dječjoj dobi vrlo osjetljivo. Primjerice kada dijete pri jačem proljevu izgubi minerale, prvenstveno natrij, u cilju održanja ravnoteže, iz stanica izlazi kalij koji se nakon nadoknade izgubljene tekućine izluči iz organizma, dolazi do manjka kalija (kojeg je vrijednost u serumu stalna) sa svim štetnim posljedicama osobito na funkciju živaca i mišića, a između ostalog i srčanog mišića.

VLAKNA
* Voćem se unosi i znatna količina vlakana naročito pektina. Vlakna nemaju posebne nutritivne vrijednosti, ali imaju laksativnu ulogu, bez iritacije dječjih crijeva. Dijete se na:
- topiva vlakna: to su biljna vlakna koja se nalaze u voću i povrću, grahoricama te mekinjama zobi, pomažu u omekšanju i eliminaciji stolice zbog lakšeg tranzita kroz crijevo te smanjuju razinu kolesterola (masna frakcija u krvi)
- netopiva vlakna: nazočna su u integralnim žitaricama (cerealijama) i suhom voću, a djeluju na proces detoksikacije jer smanjuju vrijeme prolaza fecesa (crijevnog sadržaja, stolice). Smanjuju i apsorpciju masti i djeluju na kalorijski unos.

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.