suncemojemalo
Online
Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Dojenačke kolike

Go down

Dojenačke kolike

Postaj  Tanja on pet sij 08, 2010 3:04 pm

Kako pomoći djetetu?
Ako u prvim mjesecima dijete često iznenada bez pravog razloga u više ili manje isto vrijeme počinje plakati, moglo bi se raditi o dojenačkim kolikama, stanju specifičnom za rano djetinjstvo. Ovaj poremećaj, koji se razriješi sam po sebi bliže četvrtom mjesecu života, uznemiri i bebu i roditelje.

Zbog čega se kolike javljaju
Još uvijek na to pitanje ne postoji točan odgovor. Bolovi u trbuhu posebice u večernjim satima vjerojatno su posljedica djelovanja više čimbenika:
Nezrelost crijeva:živčani sustav koji upravlja svim funkcijama tijela pa tako i kontrakcijama crijeva u prvim mjesecima života nije još potpuno razvijen. Samo crijevo novorođenčeta postaje aktivno tek nakon rođenja. To znači da bilo mozak bilo probavni sustav (posebice crijevo) novorođenčeta trebaju određeno vrijeme za prilagodbu kako bi naučili pravilno obavljati svoje zadaće. Upravo iz tog razloga u prvim tjednima života mogu se ustanoviti jake kontrakcije koje imaju prvenstveno zadaću sazrijevanja crijeva. Ovakvo intenzivno gibanje može izazvati napetost i bol u trbuhu.
Povećana količina zraka:novorođenče kod prirodne prehrane na prsima majke sisanjem, a pogotovo pri hranjenju na bočicu, proguta veće količine zraka. Kada se koliČina zraka poveĆa, osobito ako dijete pohlepno siše, u trbuhu se formira mjehur koji izaziva napetost i bolove.
Potreba za bliskim kontaktom:nakon devet mjeseci provedenih u majčinom trbuhu život izvan tog toplog i udobnog okruženja može biti pomalo zamoran, predstavljajući stres za novorođenče i izazvati bolove u trbuhu: nije sluČajno da se kolike (dojenački grčevi) javljaju osobito uvečer kada su i dijete i roditelji više umorni pa i nervozni.
Pojava intolerancije na mlijeko:problem je češći u djece na prehrani zamjenskim mlijekom (mliječna formula).

Uobičajeni postupci u ublažavanju kolika
Postoji niz postupaka kojima se pribjegava kako bi se ublažili bolni grčevi. No ne može se reći da je to u potpunosti moguće. Posebna se pozornost posvećuje tehnici hranjenja kako na prsima tako i na bočicu s ciljem da dijete proguta što manje zraka, a ako ga je progutalo, da ga što prije izbaci.

# Nakon podoja držati dijete u naručju, ali ne sjedeći, nego šetanjem po kući. Ponekad već samo ljuljanje smiri dojenče. Najbolji položaj koji djetetu godi je sljedeći: beba se stavi glavom naslonjenom na udubinu lakta, grudni koš leži na podlaktici, a majčina ruka drži djetetove noge tako da podupire i trbuh.

# Savijanjem djetetovih nogu u koljenima i približavanjem trbuhu ritmičkim pokretima dok dijete leži na krevetiću ili stoliću za prematanje.

# Stimuliranje izlaznog dijela crijeva (anus) obično se provodi završnim dijelom dječjeg termometra ili malom plastičnom cjevčicom s glatkim tupim krajem. Pri tom postupku obično izađe malo stolice s dosta zraka. Ovu metodu ne treba koristiti prečesto jer može izazvati iritaciju.

# Često pomažu ritmički pokreti ili brujanje stroja: vožnja u kolicima, vožnja u autmobilu, ponekad zvuk perilice rublja pomaže djetetu da se opusti.

Masaža trbuha
Provodi se kružnim pokretima (u smjeru obrnutom od kazaljki na satu) oko pupka počevši s masažom desno dolje zatim prema gore napredujući horizontalno, a potom odozgo prema lijevo i dolje bliže preponi. Da bi se ruke lakše kretale, dobro je koristiti koju kapljicu ulja slatkog badema.
Za opuštanje i smirenje djeteta može se masirati cijelo tijelo: masaža počinje od nogu prema gore i završava masažom ruku, trupa i lica.
I topla kupka može biti vrlo korisna. Kontakt s vodom pomaže relaksaciji mišiĆa trbuha i pomaže u izbacivanju zraka.

Sirup
Sirup na prirodnoj bazi (kao npr. poznati engleski sirup Nurse Harvey's) je vrlo učinkovito, a za primjenu i vrlo jednostavno rješenje. Nurse Harvey's sirup je zbog svojih blagotvornih svojstava provjereno jedno od svjetski najpriznatijih sredstava protiv trbušnih tegoba kod male djece.

Čajevi
Postoje brojni preparati u obliku granula koji se pomiješaju s prokuhanom vodom ili posebnom vodom za bebe. I u ljekarni se priređuju pripravci prema receptu pedijatra ili postojećoj recepturi. Glavni im je sastojak komorač, metvica i drugi slični sastojci (acqua carminativa). Treba izbjegavati dodavanje šećera koji fermentira u crijevima djelovanjem bakterija te nastaju plinovi i stanje se pogoršava.

Kada ipak dati lijekove?
Ako su kolike naročito jake i učestale i duže traju, pedijatar će se odlučiti za primjenu lijeka. Postoje dvije skupine lijekova:
- spazmolitici koji smiruju gibanje crijeva (peristaltiku) relaksacijom glatke muskulature organa
-lijekovi protiv meteorizma koji sprječavaju formiranje plinova u crijevima. Postoji više preparata ove vrste, ali svi djeljuju na istom principu smanjujući velike mjehure zraka.
Lijekove uvijek treba davati samo prema savjetu liječnika!

Prevencija kolika tijekom hranjenja dojenčeta
Primjenom pravilne tehnike hranjenja moguće je spriječiti gutanje veće količine zraka.
Ako je dijete na prsima, treba provjeriti je li dobro prihvatilo dojku: uz bradavicu i tamni dio (areolu) koji je okružuje dojenČe mora prihvatiti ustima da bi sisalo pravilno i progutalo što manje zraka. Ako se umori tijekom sisanja, dobro ga je odmaknuti od prsiju i staviti u uspravan položaj kako bi podrignulo prije nego prione sisanju druge dojke.
Ako se hrani na bočicu, treba paziti da se bočica drži nagnuta tako da je duda uvijek puna mlijeka. Danas je uz anatomski oblik dude (pravilan razvoj čeljusti) posebna pozornost usmjerena na sustav odzračivanja (Air system) kako bi se smanjila količina zraka progutanog s mlijekom i učestalost kolika. Držanje djeteta u uspravnom položaju omogućuje mu da podrigne i izbaci zrak prije polaganja u kolijevku. To držanje treba potrajati nekoliko minuta. Ukoliko dojenče ne podrigne kroz 10-15 minuta, znači da zraka u želucu nema, da ga nije progutalo.

Pogreške koje treba izbjegavati
# Stavljati dijete na prsa dok traju kolike: u jednom trenutku to ga može smiriti, ali nakon toga stanje se može pogoršati. Dojenče bi moglo progutati dodatnu količinu zraka, a fermentacija mlijeka u crijevu povećati bolove u trbuhu.

# Promjena vrste zamjenskog mlijeka bez savjetovanja s pedijatrom je pogrešna. Samo pedijatar može dati ispravan savjet koje mlijeko izabrati i koje bi s obzirom na sve okolnosti bilo najbolje za dijete ako se ne hrani na prsima. Često mijenjanje mlijeka ako dijete dobro napreduje i nema nikakvih drugih smetnji (povraćanje, proljev) se ne preporuča.

Ako postoji intolerancija na mlijeko
Iako je poremećaj dosta rijedak, pedijatar će to uzeti u obzir, no u tom slučaju kolike su praćene proljevom, ponekad i povraćanjem, a dojenČe ne napreduje na težini. Ako postoji sumnja na intoleranciju bjelančevina kravljeg mlijeka (koje je osnova svakog standardnog zamjenskog mlijeka - mliječne formule), uvodi se specifično zamjensko mlijeko koje Će preporučiti nadležni pedijatar ili dječji gastroenterolog (ako je dijete zbog navedenih smetnji upućeno na obradu i povrđeno je da se radi upravo o intoleranciji na bjelančevine kravljeg mlijeka).

Ako majka doji dijete, odmah se isključuju iz njezinog jelovnika mlijeko i mliječni proizvodi kroz 7-10 dana i prati stanje djeteta. Ako se popravi, velika je vjerojatnost da postoji intolerancija na bjelančevine kravljeg mlijeka.

Intolerancija je reakcija organizma na neke namirnice. Razlika prema alergiji je u tome da u slučaju intolerancije organizam ne stvara specifična antitijela. U malih beba intolerancija je često samo privremena pojava.

Dojenačke kolike su prirodna pojava iako predstavljaju znatnu brigu za roditelje. Javljaju se iz dana u dan već u prvim tjednima života i traju do 3-4 mjeseca, ali ne ometaju napredovanje djeteta koje je u razdoblju dok kolika nema bez ikakvih smetnji, dobro siše i mirno spava.

Autorica: Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.