suncemojemalo
Online
Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Čišćenje mrlja - 3. dio

Go down

Čišćenje mrlja - 3. dio

Postaj  Tanja on čet sij 07, 2010 1:56 pm

Čišćenje mrlja - 3. dio
U trećem dijelu među savjetima za čišćenje možete naći kako se riješiti mrlja od rđe, smole, tinte, voća, vlage, trave, voska i znoja.

16. RĐA - Mrlje od rđe uklanjaju se s tkanina pomoću oksalne kiseline. Na svaku mrlju stavi se nekoliko kristala te kiseline, navlaže se ili se cijeli odjevni predmet namoči u sapunicu i dobro propere. Radite oprezno s oksalnom kiselinom, jer ona može ostaviti ružne mrlje na tkanini.
S bijelog rublja svježe mrlje od rđe uklanjaju se tako da ih prvo navlažite prokuhanom i ohlađenom vodom, a zatim na svaku mrlju nakapate najprije alkohol, a zatim ocat. Neka djeluju desetak minuta. Postupak treba ponavljati dok sve mrlje ne nestanu. Očišćena mjesta dobro isperite.
Mrlje od rđe s osjetljivih tkanina uklanjaju se jakim octom kojim navlažite svaku mrlju, a zatim ih prekrijete pepelom od cigareta i ostavite da stoje. Na kraju odjevni predmet operite na uobičajen način.

17. SMOLA - Za uklanjanje smole i smolastih tvari mogu se upotrijebiti slijedeća sredstva: eter, benzin, terpentinsko ulje i druga. Tim se sredstvima uklanjaju i svježe i stare mrlje od smole. Ako čistite prirodni materijal uprljan smolom možete se poslužiti i alkoholom, acetonom ili mentolom. Važno je da se umrljano mjesto dobro natopi sredstvom za čišćenje koje ste odabrali (ako je mrlja na odjevnom predmetu, ispod nje stavite papir koji dobro upija kako se mrlja ne bi širila), a zatim ga protrljajte četkom.
Mrlje od smole sa sintetskih materijala uklanjajte terpentinskim uljem ili benzinom.

18. TINTA - Mrlje od tinte treba odmah ukloniti s namještaja ili podova, da tinta ne oboji drvo. Krpicu namočite u ocat i protrljajte svaku mrlju. Ako ste umrljali namještaj obojen lak bojom, mrlju uklonite pomoću komadića zrele rajčice.
Sa stranica knjiga mrlje od tinte uklonite komadićem vate namočenim u superoksid. Pod stranicu na kojoj čistite mrlju ne zaboravite podmetnuti papir koji dobro upija kako prilikom čišćenja ne biste uprljali prvu sljedeću čistu stranicu knjige.
S bijelog rublja ili stolnjaka mrlje od tinte uklonit ćete tako da prokuhate malo mlijeka, a zatim mlijekom premažete svaku mrlju. Lagano protrljajte i ponovite postupak nekoliko puta, stalno dodavajući novu količinu prokuhanog mlijeka. Na kraju umrljani predmet isperite u toploj vodi, a zatim ga operite na uobičajen način.
Svježe mrlje od tinte na odjeći uklonite tako da umrljani dio namočite u ledeno mlijeko. Ako ste umrljali odjevni predmet od osjetljive tkanine, pripremite malo toplog mlijeka u koji ste iscijedili sok od dva limuna. Namočite čistu bijelu krpicu u mlijeko i njome istrljajte svaku mrlju.
Mrlju od kemijske olovke uklonit ćete s tkanina pomoću 90-postotnog alkohola. Nečisto mjesto istrljajte nekoliko puta, ali svaki put čistim komadićem vate koji prethodno namočite u alkoholu.
S pletenih odjevnih predmeta mrlja od tinte uklanja se glicerinom. Mrlje se premazu glicerinom, ostave da malo stoje, a zatim se odjevni predmet opere u mlakoj vodi blagom deterdžentu.
S kožnih predmeta mrlje od tinte uklanjaju se pomoću limuna. Svaku mrlju istrljajte polovicom limuna. Pažnja: mrlje od kemijske olovke drugačijeg su sastava, pa ih čistite alkoholom.

19. TRAVA - Mrlje od trave na odjeći uklonite mješavinom alkohola ili etera i amonijaka u omjeru 2:1. Ako umrljate svileni odjevni predmet, mrlju očistite destiliranom vodom u koju stavite malo alkohola.

20. VLAGA - Mrlje od vlage javljaju se kao plijesan koju, naravno, treba ukloniti čim je primijetite.
Plijesan s korica knjiga uklonite mješavinom 10 grama hidroksida i 50 grama amonijaka. Tu mješavinu pažljivo nanesite na svaku mrlju, a kad mrlja nestane, čišćena mjesta prebrišite krpicom namočenom u destiliranoj vodi.
U fugama između keramičkih pločica često se pojavi plijesan. Uklonite je tekućim sredstvom za uklanjanje tiskarskih pogrešaka u daktilografiji. Svaku fugu premažite s malo tog sredstva — ono brzo djeluje i brzo se suši. Na kraju pločice operite na uobičajen način.
Mrlje od vlage ili tekućine uklonite s tepiha pomoću vinskog octa.
S papirnatih tapeta mrlje od plijesni uklonite krpicom namočenom u alkoholu.
Pljesnive mrlje na bijelom rublju, stolnjacima i posteljini pokušajte ukloniti pomoću mlijeka. Namočite umrljani predmet ili dio na koji se uhvatila plijesan u toplo mlijeko i ostavite da stoji nekoliko minuta. Zatim ga isperite i ostavite da se osuši.
S odjeće mrlje od vlage uklonite tako da ih natopite limunovim sokom, pospete solju i ostavite da se tkanina osuši na suncu (savjet naravno vrijedi za tkanine postojanih boja). Odjevni predmet na kojem primijetite pljesnive mrlje možete namočiti i u ocat. Ako su mrlje stare i tvrdokorne, naribajte sapun za pranje i od njega skuhajte kašu. Ohlađenom masom premažite sve mrlje i izložite ih djelovanju sunca.
Sa svile se mrlje od plijesni uklanjaju na dva načina. Ako je svila obojena postojanim bojama, mrlje natopite čistim špiritom u koji ste dodali malo salmijaka. Na kraju odjevni predmet operite toplom vodom. Mrlju od plijesni sa svile možete ukloniti i blagom otopinom amonijaka.
S kožnih predmeta mrlje od plijesni uklanjaju se pažljivim trljanjem umrljanog mjesta finim staklenim papirom. Ako na koži nakon čišćenja ostane svjetlije mjesto, natopite ga vodom u kojoj ste prokuhali orahove ljuske.

21. VOĆE - Mrlje od voća danas se veoma uspješno uklanjaju deterdžentima s jakim biološkim svojstvima, pa je dovoljno umrljana mjesta natopiti nekim takvim deterdžentom, ostaviti da malo djeluje, a zatim predmet oprati. No ima još načina uklanjanja mrlja od voća.
S pamučnih tkanina voćne mrlje uklonit ćete ako umrljani dio napnete nad neku posudu i na mrlje u tankim mlazevima lijevate vruću vodu ili mlijeko. Dobra je i mješavina alkohola, vode i gliceri-na.
Umrljanu bijelu pamučnu tkaninu natrljajte limunovim sokom i isperite čistom vodom. Ako mrlja ima više ili su starije, natopite ih limunovim sokom, pospite solju i izložite djelovanju sunca. Slično možete očistiti i bijele vunene odjevne predmete, samo ih nemojte izložiti suncu.
Voćne mrlje na šarenim tkaninama treba odmah isprati hladnom vodom ili rastopinom deterdženta.
Za čišćenje voćnih mrlja dobro je i kiselo mlijeko. Ostavite ga da na mrlju djeluje nekoliko minuta, a zatim predmet operite toplom vodom. Tvrdokorne voćne mrlje očistite mješavinom alkohola i salmijaka.

22. VOSAK - S drvenog namještaja ili drvenih podova mrlje od voska uklonite pomoću kockica leda: svaku mrlju pritisnite kockicom leda, a nakon toga vosak uklonite tupom stranom noža. Na kraju očišćeni dio prebrišite nekim sredstvom za čišćenje ili običnim uljem.
S rublja i posteljine, te stolnjaka mrlje od voska možete ukloniti na dva načina. Prvi, ako je vosak krut, jednostavno ga uklonite oštricom noža. Ako je ostala vidljiva mrlja, na nju položite list upijajućeg papira, preko toga list svilenog papira, a preko svega prijeđite nekoliko puta vrućim glačalom.

23. ZNOJ - S pamučnih i lanenih tkanina mrlje od znoja uklonite pomoću octa. Krpicu namočite u ocat i istrljajte svaku mrlju.
S punijih tkanina mrlje od znoja uklonite pomoću amonijaka. U jednu litru vode stavite dvije velike žlice amonijaka, pa tim rastvorom istrljajte svaku mrlju.
S vunenih tkanina te se mrlje uklanjaju pomoću mješavine jednog dijela amonijaka, dva dijela čistog alkohola i tri dijela etera. Ista mrlja s istog materijala može se ukloniti i mješavinom amonijaka i terpentinskog ulja.
Svilenu tkaninu umrljanu znojem rasprostrite na bilo kakvu čvrstu podlogu i blago trljajte mrlje krpicom namočenom u čistom špiritu.

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.