suncemojemalo
Online
Ukupno je: 2 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 2 gostiju.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Čišćenja mrlja - 1. dio

Go down

Čišćenja mrlja - 1. dio

Postaj  Tanja on čet sij 07, 2010 1:43 pm

Svaku mrlju bi trebalo očistiti čim nastane. No, to nije uvijek moguće pa se događa da treba očistiti staru mrlju i posegnuti za nekim specijalnim sredstvom ili jakim otapalom. Sve svježe mrlje prvo treba pokušati ukloniti običnom vodom, eventualno uz dodatak blagog sapuna ili deterdženta.

Prije no što počnete uklanjati neku mrlju, poštujte redoslijed koji bi glasio ovako:
- utvrditi vrstu podloge koja je umrljana
- utvrditi od čega je mrlja
- ako čistite tkaninu, ispitati postojanost boja
- izbor najpogodnijeg sredstva za čišćenje i uklanjanje mrlja

1. ALKOHOLje inače poznat kao dobro sredstvo za uklanjanje mrlja. Naravno, riječ je o čistom alkoholu. Međutim, alkohol u pićima, parfemima, losionima itd. može ostaviti ružne mrlje na različitim podlogama.
Svježu mrlju od alkohola na drvenom namještaju treba udmah ukloniti suhom krpom ili upijajućim papirom. Staru mrlju prekrijte kašicom napravljenom od talka i lanenog ulja, ostavite da se osuši, a kasnije prebrišite suhom krpom..

Mrlje na tapeciranom namještaju uklonite tako da ih pospete solju koju ćete iščetkati oštrom četkom nekoliko minuta nakon posipanja.
Mrlje od alkoholnih pića s rublja ukloniti ćete tako da umrljani predmet najprije namočite u hladnu vodu, mrlje nasapunate i dobro istrljate. Mrlje od crvenog vina prelijte s malo rakije i ostavite da se osuše.
Iste mrlje na odjeći (tkanoj ili pletenoj) treba odmah prekriti ubrusom, a zatim na mrlju posipati malo soli. Ako je moguće, umrljani predmet odmah operite.

2. AMONIJAK je također sredstvo za čišćenje, no na tkaninama može ostaviti ružne mrlje koje treba odmah ukloniti. Kako je jak, amonijak nagriza i vlakno i boju. Mrlju isperite mlakom vodom.
Mrlje od amonijaka na osjetljivim tkaninama (npr. na svili ili vuni) mogu se očistiti natapanjem u razblaženu otopinu limunske kiseline.

3. APRETURAje postupak kojim se robi (koži, krznu, tkaninama i papiru) daje ljepši izgled i poboljšava kvaliteta. No, prilikom pranja tvar kojom je obavljena apretura može ostaviti ružne mrlje. Takve mrlje pokušajte ukloniti spužvom namočenom u veoma blagu otopinu amonijaka u vodi, a odmah potom mrlju istrljajte alkoholom. Na kraju treba umrljana mjesta isprati čistom vodom.

4. BIJELA KAVA Njome obično umrljamo dekorativne ili odjevne tkanine. U oba slučaja postupak čišćenja je jednostavan. Umrljana mjesta navlažite glicerinom, a zatim isperite vodom.Staru mrlju od bijele kave očistite razrijeđenim amonijakom.
Bijele tkanine umrljane bijelom kavom mogu se nakon čišćenja još i obijeliti kako bi se uklonio svaki trag mrlje.

5. BOJEMrlje od boja, bilo vodenih ili uljanih, trebalo bi ukloniti što prije.
S drvenog namještaja mrlje od boje uklonite terpentinom, a stare mrlje pomoću zagrijanog lanenog ulja i tupe strane noža.
S kože uklonite mrlje krpicom namočenom u alkohol.
Mrlje od vodenih boja uklanjaju se s tkanina na više načina: možete ih natopiti acetonom, a kad on ispari, očišćeni predmet oprati. Ako je mrlja na debljoj tkanini, premažite je acetonom i odmah obrišite upijajućim papirom. U nekim slučajevima dovoljno će biti da pripremite vodu i deterdžent, pa mrlju operete blagom sapunicom, isperete i ostavite da se osuši.
Mrlje od uljenih boja uklanjaju se s tkanina uvijek trljajući od rubova mrlje prema sredini, kako se ne bi proširile. Dobro je ispod mrlje podmetnuti neku krpu ili upijajući papir. Kao sredstvo za čišćenje upotrijebite terpentin, a nakon njega benzin.
Stare mrlje od boje vrlo su tvrdokorne. Obično se uvuku u strukturu tkanine pa na čišćenje treba potrošiti više vremena. Prokušano sredstvo za uklanjanje tih mrlja je kalijev, tj. tekući sapun koji treba ostaviti da na mrlji djeluje jedan do dva dana kako bi je razmekšao.

6. ČAJ ostavlja tamne mrlje na porculanskim šalicama Te će mrlje bez teškoća ukloniti limunov sok.
Mrlje od čaja na bijelom rublju i posteljini još dok su svježe istrljajte hladnim mlijekom, a odmah zatim operite umrljani predmet na uobičajeni način.

7. JAJA - Mrlje od svježih jaja prije čišćenja uvijek treba oprati svježom vodom. Ako tkaninu ne možete namočiti, umrljano mjesto istrljajte spužvom navlaženoj u mlakoj vodi.

Mrlje od jaja na pamučnim i lanenim tkaninama prekrijte glicerinom, a zatim uklonite i mrlju i glicerin deterdžentom ili solju (koju ste malo navlažili).

S vune se te mrlje uklanjaju tako da se prvo osuše, zatim protrljaju i pokušaju četkanjem potpuno ukloniti. Ako se još vidi žućkasti trag mrlje, namočite krpicu u vodu u koju ste dodali malo boraksa i protrljajte mrlju.

Mrlju od jaja na svilenim tkaninama prvo treba odmastiti. U tu svrhu upotrijebite benzin. Očišćeno mjesto na kraju isperite vodom.

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.