suncemojemalo
Online
Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost. :: 1 Bot

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Plivanje – idealna aktivnost za djecu od najranije dobi

Go down

Plivanje – idealna aktivnost za djecu od najranije dobi

Postaj  Tanja on čet sij 07, 2010 12:08 amPlivanje je jedan od najboljih sportova za djetetov tjelesni rast i razvoj

Ako odlučite dijete upisati na tečaj plivanja, budite sigurno da ste izabrali jednu od najprimjerenijih aktivnosti njegovoj dobi, te ujedno jedan od najboljih sportova za djetetov tjelesni rast i razvoj. Plivanje povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, na disanje, jača mišiće, omogućuje ravnomjerno oblikovanje svih mišića, posebice leđnih, čime se postiže pravilno držanje djeteta. Plivanje jača samopouzdanje kod djeteta, to je umijeće važno i da bi se dijete eventualno u kasnijoj dobi odlučilo baviti drugim sportovima i aktivnostima u vodi, od vaterpola do skokova u vodu.

Prednosti plivanja već od najranije dobi
Kod djeteta treba odagnati strah od vode, učiti ga plivati kroz igru, te nagraditi njegov trud kada uspješno svlada neku od osnovnih tehnika plivanja Treba voditi računa o djetetovoj dobi. Bebe i djeca do treće godine zapravo se privikavaju na vodu, na bazenima se uglavnom nude tečajevi takvog naziva i tipa, prilagođeni najmlađim kupačima. Jedan od roditelja obično je s djetetom u vodi tijekom tečaja. Stručnjaci smatraju da s pravim plivanjem treba početi nakon djetetove 3 ili 4 godine kada može svladati prave plivačke pokrete.

Fredova metoda
Zagrebački Plivački klub Natator upravo vrši upis novih polaznika u program za bebe i mališane od 4 mjeseca do škole. Program traje 10 tjedana (uključuje jedan dolazak tjedno), cijena programa je 650 kuna, odnosno 850 kuna za polaznike od 4 do 8 mjeseci. U cijenu od 850 kuna uključen je crveni plivački obruč za osobnu upotrebu.

Kako se jedno od najčešćih pitanja roditelja odnosi na program plivanja za bebe, u Natatoru objašnjavaju kako je riječ o plivanju po Fredovu programu, metodi učenja koja je primjerena za svaku dobnu skupinu. Koriste se posebni plivački rekviziti, Fredovi obruči za plivanje. To je poseban obruč za plivanje koji je u zadnjem djelu otvoren, a u unutrašnjosti ima trbušasti dio na kojem dijete leži, zakopčano je sigurnosnim pojasevima tako da nikako ne može skliznuti iz obruča. Dijete je u optimalnom trbušnom položaju. Fredov obruč za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje, svaki sigurnosni pojas i trbušni dio se također mogu napuhati.

Plivanje za bebe u Educareni
U zagrebačkom Kaptol centru brojne programe za djecu, uključujući i onu najmlađu od 4 mjeseca života, u vlastitom dječjem bazenu nudi Educarena, sportsko-edukativni centar namijenjen djeci predškolske i rane školske dobi. U centru ističu kako je plivanje jedina sportska aktivnost u koju je moguće uključiti dijete već od najranije dobi. Kretanje u vodi ima pozitivan učinak na dječji organizam, jer potiče pravilan tjelesni rast i razvoj, razvija bazičnu motoriku te doprinosi razvoju kognitivnih i konativnih sposobnosti. Osim za bebe, imaju i program za djecu od 3 do 4 godine, koji se zove priprema za školu plivanja.

Dijete kroz igru stječe sigurnost i samostalnost, svladava strah od vode, navikava se na program u grupi djece, stječe povjerenje u trenera, te postaje spremno za učenje plivanja bez rekvizita. Za djecu koja su navršila 4 godine i koja su zrela za samostalan ostanak bez roditelja u prostoru gdje se provodi program, predviđena je Mala škola plivanja. Ciljevi su joj potpuno oslobađanje straha od vode, učenje plivanja na prsima te razvoj izdržljivosti u vodi. Na kraju male škole plivanja želi se postići da dijete stekne osjećaj sigurnosti u dubokoj vodi, da sudjeluje u aktivnostima u vodi sa sigurnošću i bez straha, da samostalno pliva 5 -10 metara na prsima, da pliva više od 10 metara s pomagalima, te da se samostalno održava na vodi 10 sekundi. Mala škola plivanja ukupno traje 36 sati. Trajanje sata je 60 minuta, od toga je 15 minuta program na suhom, a ostatak program u vodi. U grupi je 6 do 8 djece, a voditelji male škole plivanja su profesor fizičke kulture i asistent kineziološkog usmjerenja.

(M.G.)

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.