suncemojemalo
Online
Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

Kad se učenje doživljava teškim i dosadnim

Go down

Kad se učenje doživljava teškim i dosadnim

Postaj  Tanja on sri sij 06, 2010 11:48 pm

Kako pomoći djetetu da što lakše obavlja školske zadatke

S polaskom djeteta u školu mogu se očekivati manje ili veće poteškoće u učenju, u pamćenju gradiva, a nerijetko se roditelji zabrinu i zbog manjka koncentracije kod djeteta kad treba pratiti nastavu ili odgovarati na pitanja. Svakako je najbolje, primijetite li da dijete ima ozbiljnih problema u učenju te svladavanju školskog programa, obratiti se logopedu, zatražiti stručnu pomoć, te ga nastojati motivirati i vjerovati u djetetove sposobnosti.

Kako bolje učiti
Da biste djetetu pomogli da lakše uči, u tome treba sudjelovati i njegova učiteljica, koja ima najbolji uvid u to kako dijete izvršava školske zadaće tijekom nastave, ima li problema s pisanjem testova, može li zapamtiti gradivo na satu, zna li računati te ima li teškoća s koncentracijom. Stručnjaci napominju kako je u svemu najvažnije da djetetu pokažete kako cijenite njegov trud u učenju, kako ga podržavate u nastojanjima da ima što bolje ocjene, te da ga ne opterećujete svojim prevelikim očekivanjima, zbog kojih djetetov neuspjeh u školi doživljavate kao vlastiti neuspjeh "lošeg" roditelja. Kod djeteta treba razvijati ljubav prema znanju i učenju, poticati ga da razvija svoje sposobnosti, usmjeravati ga prema vještinama koje mu leže, pokazati mu na raznim primjerima koliko je škola važna za budućnost i karijeru. Ne zaboravite da ćete dijete potaknuti na učenje ponajprije svojom zainteresiranošću za njegove rezultate u školi, to dakako uključuje i nagradu za školski uspjeh, te da mu pružate potporu i kad su u pitanju drugi njemu važni interesi, hobiji.

Pisanje domaće zadaće
Roditelji često griješe pa umjesto djeteta riješe zadatke ili napišu sastavak, a time ga samo mogu navikavati na to kako će domaću zadaću napraviti netko drugi umjesto njega. Naučite ga da zadaću piše u isto vrijemesvaki dan, da napravi stanku u učenju, pomozite mu ako se teško snalazi u gradivu, i da podcrtavanjem bitnog, prepričavanjem ili pak zapisivanjem pitanja, lakše svlada zadatke. Ako treba, neke zadatke riješite zajedno, no, trebate djetetu prepuštati inicijativu i poticati ga da bude samostalno u pisanju zadaće.

Teškoće s matematikom
Ako dijete zamjenjuje brojeve, ako pogrešno prepoznaje određene znamenke i simbole, a to su samo neki od znakova po kojima se može prepoznati diskalkulija, možda se radi o poteškoći u ovladavanju matematikom. Dijete sporije svladava matematičko gradivo u odnosu na vršnjake.

Poremećaj čitanja i pisanja
Disleksija ili poremećaj čitanja i pisanja zahtijeva stručnu pomoć. Ako uočite da dijete i prije polaska u školu ima određene teškoće u usvajanju jezika, javite se logopedu kako bi dijete što prije krenulo s odgovarajućom terapijom koja će mu pomoći da svladava zadaće koje se od njega očekuju. Kao simptomi disleksije najčešće se navode slovkanje, teškoće u pisanju, izostavljanje slova, slogova, problemi u razumijevanju teksta, zabune u orijentaciji. Brojni su znakovi koji ukazuju na disleksiju, o čijim uzrocima postoje različita tumačenja, no najvažnije je da se o tom poremećaju savjetujete sa stručnjacima, logopedima.
(M.G.)

_________________

Lilypie Maternity tickers
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.