suncemojemalo
Online
Ukupno je: 1 korisnik/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 1 gost.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 67, dana sri tra 27, 2011 7:39 am.

PREHRANA DOJILJE

Go down

PREHRANA DOJILJE

Postaj  Tanja on pet lip 12, 2009 7:06 pm

Osnovne namirnice

Za normalno uhranjenu majku vrijede sva pravila dobre prehrane kao i za sve članove obitelji. Treba jesti miješanu i raznovrsnu hranu; svježe voće i povrće, žitarice i kruh od punog zrna te namirnice bogate kalcijem (mlijeko i mliječne prerađevine) i životinjskim i biljnim bjelančevinama (meso, riba, mlijeko, grašak, mahune, orasi, lješnjaci, sjemenke od suncokreta). Majka koja doji treba jesti oko jednu četvrtinu više nego zdrava odrasla žena koja nije trudna niti doji. Povećana je potreba za bjelančevinama, kalcijem i svim vitaminima. Majke dojilje koje imaju specijalne hranidbene navike (vegetarijanac, makrobiotika) i one koje boluju od kroničnih bolesti (šećerna bolest, cistična fibroza, bubrežna insuficijencija) moraju se savjetovati s liječnikom o svojoj prehrani.

Koliko tekućine treba piti majka koja doji?

Potrebe za tekućinom su nešto veće nego izvan razdoblja dojenja. Najbolje je da se majka ravna prema osjećaju žeđi. Može piti vodu, voćni sok, juhu ili mlijeko. Ako majka nema sklonost da uvijek utaži svoju žeđ, mora razviti naviku da prije ili poslije svakog podoja popije čašu nke tekućine. Ukoliko je unos tekućine dostatan, mokraća majke dojilje je svjetljija, prozirna i bez neugodnog zadaha. Ne preporuča se pojačano pijenje tekućine iznad osjećaja žeđi jer ono može dovesti čak do smanjenja količine mlijeka. Žena koja doji može tek povremeno popiti čašu vina ili pjenušca – jasno da konzumiranje alkohola u vrijeme dojenja treba izbjegavati. Crnu kavu treba također reducirati, dozvoljena je jednašalica crne kave dnevno, do maksimalno dvije, pri čemui treba imati na umu dvije stvari. Prvo, ako dijete i na tu količinu reagira nemirom i nesanicom, majka treba u potpunosti prekinuti s uzimanjem kave. Drugo, kofeina ima i u čaju, Coca-Coli, a tvari sličnog sastava i djelovanja u kakau i čokoladi.

Kakvo je djelovanje droga u vrijeme dojenja?

Majka koja uživa droge ugrožava svoje i djetetovo zdravlje. Takva majka često nije u stanju brinuti se za svoje dijete. Ako ga doji droga mlijekom prelazi u dijete, može izazvati otrovanje i / ili navikavanje kod djeteta. Nepotrebno je govoriti da ne treba uzimati droge, ali ako majka uzima drogu nikako ne smije dojiti. Majčinstvo je dobar motiv za odvikavanje od droge, uz pomoć obitelji, zdravstvene i socijalne službe.
mr. sc. Matrija Čatipović, dr. med.
avatar
Tanja
Admin
Admin

Broj postova : 206
Points : 613
Reputation : 0
Join date : 25.05.2009
Age : 41

http://suncemojemalo.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.